Bin Laden halott?

A fotó 2009-es hamisítvány

A pakisztáni televízióban hétfőn bemutatták egy eltorzult arcú férfi holttestét, azt állítva, hogy ő Oszama bin Laden, akit az amerikaiak pakisztáni akciójában öltek meg. Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy a holttest a terrorista vezéré lenne.

A Geo TV bemondója azt mondta, hogy nyilvánosságra hozták az Oszama bin Laden holttestéről készített fotót, de azt a hatóságok még nem hitelesítették. A képen torzonborz, szakállas férfi látható véres arccal, amely a szemüregek környékén részlegesen eltorzult.

Obama bejelentette: megölték Bin Ladent

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.


Az akciót egy kis létszámú amerikai egység hajtotta végre, tűzharcban ölte meg bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki nem esett el. A katonák ügyeltek arra, hogy polgári lakosok ne essenek áldozatul a műveletnek – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Barack Obama elmondta, hogy a múlt héten adott parancsot bin Laden megölésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ áll rendelkezésre az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Az elnök szerint a műveletet a pakisztáni terrorelhárítással együttműködve hajtották végre.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei megerősítették, hogy végeztek az al-Kaida vezetőjével Iszlámábád közelében.

Obama telefonon beszélt Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, és kifejezte neki abbéli reményét, hogy Pakisztán továbbra is segíti Amerikát az al-Kaida és szövetségesei elleni küzdelemben.

Obama emlékeztetett arra: hivatalba lépése után azonnal közölte Leon Panettával, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, hogy az Egyesült Államok legfőbb feladata az al-Kaida elleni harcban Oszama bin Laden elfogása vagy megölése.

A bin Laden megöléséről szóló első híradások után, még a hivatalos bejelentést megelőzően több százan spontán ünneplésbe kezdtek – amerikai zászlókat lengetve – a washingtoni Fehér Ház előtt. Az elnöki bejelentés után New Yorkból, Philadelphiából és az Egyesült Államok több más nagyvárosából is örömünneplésről érkeztek jelentések.

George W. Bush, aki az al-Kaida által 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadások idején az Egyesült Államok elnöke volt, “nagyon jelentős eredménynek minősítette” bin Laden megölését. Az al-Kaida vezetője már azelőtt is rajta volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által a tíz legveszélyesebbnek tartott körözött személy listáján, hogy a terrorhálózat elkövette a négy utasszállító repülőgép eltérítésével végrehajtott és több mint háromezer halálos áldozatot követelő, összehangolt merényleteket.

Obama bejelentésének hatására a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett.

Fokozott védelem alá helyezték az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit, és az amerikai külügyminisztérium világszerte nagyobb óvatosságra intette az utazó amerikaiakat.

Zajlik a a holttest azonosítása

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaz Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban – közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni – tette hozzá.

Az ellenállást tanúsító bin Ladent fejbe lőtte annak az amerikai kommandónak az egyik tagja, amely végrehajtotta az akciót a pakisztáni Abbotábádban. Az elitegység tagjai kevesebb mint 40 percet tartózkodtak a földön a nagy lakóépületnél, ahol bin Laden rejtőzött.

Az akciót élőben nézte kamerák segítségével Leon Panetta, a CIA új vezetője és más hírszerzési vezetők a szervezet virginiai központjából, és “nagy megelégedésükre szolgált” – mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

A cikk folytatása itt: http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-430909

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: erőszakos cselekmény, hír, kép, Politika, terrorizmus, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) Bin Laden halott? bejegyzéshez

  1. Geronimo szerint:

    Bin Laden súlytalan volt az utóbbi időben. Gyanítom, hogy az USA felnagyítja a jelentősségét. El tudnám képzelni, hogy legközelebb az Al-Kaida örvendezik hasonlóan, hogy Obama fejét sikerült megszerezni… A nagy AMERIKA szerintem Vietnam szindrómában szenved. Az araboknak tuti lesz válasza erre a lépésre. Csak az a kérdés, hogy mikor. 1 nap, 1 hét, 1 év múlva?

Hozzászólás