Tripoli a felkelők kezén – Kadhafi bujkál

Bevonultak a kormányellenes lázadók Tripoliba éjszaka, és a főváros nagy részét elfoglalták. Egyelőre nem tudni, hogy hol bujkál Kadhafi, a líbiai vezető két fiát a felkelők elfogták. A NATO főtitkára békés átmenetet sürgetett az országban.

Tripoliban a Zöld téren ünnepelt a tömeg, a jelek szerint ugyanis megdőlt Kadhafi 42 éve tartó diktatúrája.

A forradalmárok nem ütköztek szervezett ellenállásba, amikor bevonultak a líbiai fővárosba. A reggeli órákban azonban több helyen harcok törtek ki Tripoliban, ahol Kadhafi mesterlövészei a háztetőkről lőtték az embereket. Harcok folynak a líbiai vezető szálláshelye környékén is. A forradalmárok szerint a kormányerők a város 15-20 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

Szimpátiatüntetések az arab világon túl

Már nemcsak az arab világban, hanem Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is szimpátiatüntetések kezdődtek a líbiai események hatására.

A forradalomárok vezetője azt kérte a Tripolit elfoglaló alakulatoktól, hogy viselkedjenek visszafogottan a rezsim tagjaival szemben.

A fejleményekre reagálva az amerikai elnök azt mondta, hogy a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Barack Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat. A NATO bejelentette, hogy együttműködik az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, és hangsúlyozta, hogy Líbiának egységesnek kell maradnia.

A világ figyelme Líbiára irányul

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a brit kormány is azonnali távozásra szólította fel Moammer Kadhafit a további vérontás elkerülése érdekében. David Cameron ismét megszakította nyaralását, és visszatért Londonba, hogy részt vegyen a nemzetbiztonsági tanács ülésén, a NATO-főtitkár pedig békés átmenetre szólított. A Líbiában zajló eseményeket figyeli a világ, a piacon esik az olaj ára.

Törökországban és a világ több részén is a Kadhafi-ellenes felkelők közelgő győzelmét ünneplik a hazájuktól távol élő líbiaiak. A NATO főtitkára békés átmenetre szólította fel az ország leendő vezetését.

– Kadhafi rezsimje láthatóan összeomlófélben van. Minél hamarabb rájön Kadhafi, hogy nem nyerheti meg a harcot a saját népe ellen, annál jobb. Így a líbiaiak megmenekülnek a további vérontástól és szenvedéstől. Az átmenetnek békésnek kell lennie. Most kell megtörténnie, a líbiai nép vezetésével. A NATO kész az együttműködésre a Nemzeti Átmeneti Tanáccsal és továbbra is felügyeli majd a líbiai katonai tevékenységeket – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen.

Franciaország egyik vezető politikusa szerint az észak-afrikai országnak még sokáig szüksége lesz a nemzetközi szövetségesek segítségére.

– Már régóta itt volt az ideje, hogy a Kadhafi-rezsim átadja a helyét. Mégis csak most kezdődik minden. Vajon tudnak-e igazi változást hozni az ország új vezetői, vajon a demokratikus elvek mentén újul meg Líbia? Tehát amilyen fontos volt segíteni a katonai megoldást, pont annyira fontos most segíteni a politikai megoldást – jelentette ki Francois Hollande szocialista elnökjelölt.

Kadhafi lehetséges távozásának hírére csökkent az olaj ára. A Brent típusú kőolaj hordóját kevesebb mint 107 dollárért árulják. Líbia a világ tizenkettedik legnagyobb olajexportőre, a termelés kiesése hónapok óta magasan tartotta az árakat. Elemzők szerint azonban a politikai átrendeződés után tovább esik majd az energiahordozó ára.

Biztonságban a nagykövetség munkatársai

Biztonságban vannak a Tripoliban a magyar nagykövetség munkatársai – a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerint. Tóth József a hírTV-nek azt mondta: a vegyesházasságban élő magyarokkal is folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre nem érkezett olyan hír, hogy valaki megsérült volna a harcokban.

Forrás: Hír Tv

 

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: erőszakos cselekmény, hír, Kadhafi, kép, Líbia, Politika, Uncategorized
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s