Irén, a hurrikán trópusi vihar lett – Amerika túl van a nerezén

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit az Irén hurrikán okozhatott – jelentette ki vasárnap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

A vasárnap hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irén tovább vonult New York környékéről Új-Anglia és Kanada keleti partvidéke felé. A több mint 800 kilométeres szélességben vonuló viharok következtében 11 ember életét vesztette, és több mint 3 millióan maradtak áramellátás nélkül.

Napolitano hangsúlyozta, hogy a vihart megelőző elővigyázatossági intézkedések jelentősen csökkentették az emberveszteséget. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a megáradt folyók továbbra is életveszélyesek. A miniszter szerint a kormány legfontosabb üzenete a keleti part lakói számára továbbra is az, hogy “még nem értünk ki az erdőből”.

A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, s New Jerseyből és az új-angliai területekről áradásokról érkeznek jelentések. New Yorkban Manhattan, Brooklyn és Queens egyes part menti területeit lepte el a víz.

A hurrikán érkezését megelőzően Michael Bloomberg, New York polgármestere mintegy 370 ezer ember evakuálását rendelte el. A szövetségi és a helyi vezetés szeme előtt a 2005-ös Katrina hurrikán esete lebegett intő példaként, amikor csaknem 4 ezer ember veszett oda a vihar következtében. Napolitano közölte, hogy Barack Obama elnököt folyamatosan tájékoztatják a helyzet alakulásáról.

Az Irén nyomvonalán megkezdődött a hurrikán okozta – feltehetően dollármilliárdokban mérhető – károk felbecsülése. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

Forrás: Új Szó

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, időjárás, klímaváltozás, tornádó, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s