Japán atom: kiterjesztették a kitelepítési övezetet Fukusima körül

A japán kormány kiterjesztette pénteken a fukusimai atomerőmű körül létesített, eddig 20 kilométer sugarú kitelepítési körzetet a március 11-i erőműbaleset óta mért halmozott háttérsugárzási értékek miatt. A döntés az erőműtől északnyugatra fekvő öt város teljes vagy részleges kiürítését rendeli el – közölte sajtóértekezletén Edano Jukio kormányfőtitkár, a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlásokra hivatkozva. A kitelepítési körzetbe bevont települések (Kacurao, Namie, Iitate, Kavamata és Minamiszoma) lakóinak azt javasolják, hogy egy hónapon belül hagyják el a területet. Hozzátette, hogy az itt élők egy év alatt 20 millisievertnek megfelelő sugárzást kaphatnak.

A lépésről a tokiói kormány egy nappal azután határozott, hogy csütörtökön zárt övezetté nyilvánította a 20 kilométeres kitelepítési körzetet. A háttérsugárzást mérő vizsgálatok, amelyeknél figyelembe vették a domborzati viszonyokat és az uralkodó széljárást, azt mutatták, hogy a kitelepítési övezeten kívül, az erőműtől északra és északnyugatra eső egyes területek is sugárszennyezést szenvedtek. Így az atomerőműtől 40 kilométerre fekvő Iitate faluban a jód és a cézium izotópjának magas koncentrációját tapasztalták a talajban.

Forrás: Mediatica.ro

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, földrengés, hír, katasztrófa, nukleáris katasztrófa, Uncategorized
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s