Fukusima egyenlő Csernobil? – Hetes erősségű esemény

Ötvös Zoltán írása

Az ügy: Nagyon súlyos szinten a fukusimai atombaleset

Hetes, vagyis a nagyon súlyos szintre emelték tegnap a japán hatóságok a fukusimai atombaleset besorolását. Aszódi Attila, a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója lapunknak azt valószínűsítette: az atomerőmű húsz kilométeres körzete évekig zárva lesz. De a csernobilihez hasonló időtávú korlátozást nem kell elrendelni – nyilatkozta lapunknak.

Csernobili szintre emelte a japán nukleáris hatóság a fukusimai atomerőmű-baleset besorolását. Történt valami új az elmúlt napokban, amiről nem tudott a közvélemény, vagy csak a hatóság késlekedett?

Nincs új esemény, mindössze az történt, hogy a japán hatóság összességében értékelte az elmúlt hónapot. Megbecsülték, hogy ez idő alatt mennyi radioaktív jód és cézium jutott a környezetbe. A kapott érték alapján egyértelműen az INES-skála hetes kategóriájába (nagyon súlyos baleset) tartozik a fukusimai esemény. A japán adatok szerint a kibocsátott jód és cézium mennyisége a csernobili kibocsátás hét százaléka – ugyanakkor eddig azt hittük, hogy annak csupán néhány ezreléke. A két baleset között alapvető különbség, hogy Csernobilnál az üzemanyag egy része is a környezetbe került, Fukusimánál erről nem beszélhetünk.

Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok „jelentős mennyiségben” jutottak a szabadba, és a szivárgás „igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre”. Milyen mennyiségről és milyen mértékű hatásról lehet szó?

A jelenlegi adatok szerint a fukusimai kibocsátás többszöröse annak az értéknek, amely alapján az INES-skálán hetes, azaz nagyon súlyos balesetnek kell minősíteni egy helyzetet. Fontos, hogy becsült és nem pontosan megmért értékről van szó.

Milyen állapotok uralkodnak jelenleg Fukusimán?

Az elmúlt napokban nem történt érdemi változás, illetve annyi, hogy az egyik utórengés után kigyulladt egy kapcsolószekrény, amit pillanatok alatt eloltottak. Az atomerőmű bizonyos részein az erős sugárzás miatt továbbra is csak meghatározott ideig dolgozhatnak a szakemberek.

Eddig mindenki tagadta, hogy csernobili szintű a fukusimai baleset. A besorolási szint ugyanaz, akkor a következmény is ugyanaz lehet?

Szó sincs azonos következményekről. A japán balesetnek nem lehet a csernobilihez mérhető egészségügyi következménye. A hetes fokozatból nem következik, hogy a katasztrófa mértéke is azonos. A japán kormány időben kitelepítette a környékről a lakosságot, illetve a dolgozókat sem érte akkora dózis, hogy amiatt sugárbetegség lépjen fel. Csernobilnál 237 akut sugárbeteget kellett kezelni, közülük legalább ötvenen életüket vesztették.

A teljes cikk itt olvasható: http://mta.hu/sajtoszemle/hetes-fokozatu-esemeny-127353/

______________________Hirdetés____________________

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, baleset, földrengés, hír, katasztrófa, nukleáris katasztrófa, Politika, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s