Londonba szökött a líbiai külügyminiszter

Barack Obama amerikai elnök aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek – jelentették be Washingtonban névtelenséget kérő hivatalos források. A líbiai fővárost szerda éjjel is támadták a NATO gépei, Moammer Kadhafit pedig már a külügyminisztere is elhagyta, aki Londonba szökött.

A felkelők támogatását engedélyező utasítást az informátor szerint az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.

A titkosszolgálati műveletek jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy “nem zárja ki” a líbiai felkelők felfegyverzését. Igaz, Washingtonban az elmúlt napokban többen is óvatosságra intettek a lépéssel kapcsoltban, mert a nyugati szakszolgálatoknak még nem sikerült hitelt érdemlően megállapítaniuk, hogy valójában milyen csoportok is harcolnak a Kadhafi-ellenes erők soraiban.

Dezertált a külügyminiszter

Hivatalos londoni források rendkívül komoly áttörésként értékelték, hogy a líbiai rezsim egyik bennfentese, Musza Kusza külügyminiszter Nagy-Britanniába szökött, és azt közölte a brit kormánnyal, hogy le akar mondani tisztségéről. A csütörtöki brit sajtó a líbiai politikus dezertálását összefüggésbe hozza azzal a néhány órával korábbi bejelentéssel, hogy a brit kormány kiutasítja Líbia londoni nagykövetségének több diplomatáját.

Musza Kusza szerdán késő este érkezett a Londontól délnyugatra fekvő Farnborough repülőterére Tuniszból. A tény, hogy ide érkezett, bizonyossá teszi, hogy nem kereskedelmi repülőjáratot vett igénybe, és útját előre megszervezték.

A csütörtöki The Times értesülése szerint Musza Kuszát érkezése után azonnal kihallgatta a brit hírszerzés. A lap egyik magas rangú kormányforrása “élő információs kincsestárnak” nevezte a volt líbiai külügyminisztert. “El lehet képzelni, mennyi mindent tud ez az ember mindenről” – idézte forrását a The Times.

A BBC hírmagyarázója kiemelte, hogy Musza Kusza 1994-től 2009-ig a líbiai titkosszolgálat vezetője volt, és alapvető szerepet játszott a Londonnal és Washingtonnal folytatott tárgyalásokban, amelyek eredményeként Kadhafi feladta a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó programját.

A BBC szerint Musza Kuszának bennfentes kapcsolatai voltak a brit hírszerzéssel (MI6), és “pontosan tudta, kit kell felhívnia” Londonban dezertálásának előkészítésére.

Forrás: Info Rádió

____________Hirdetés_________________________________

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, Politika, Uncategorized
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s