Radioaktív felhő Izland légterében

A Reykjavik-i megfigyelő központ mérései szerint a sugárzás mértéke messze nem éri el a veszélyes szintet, és feltehetően Európa egyéb területein sem lesz egészségkárosító hatása. Ennek ellenére Angliában, és Franciországban is 24 órában figyelik az eseményeket, és dokumentálják az adatokat, és a bécsi központú uniós megfigyelő rendszer is figyeli a fejleményeket.

Az atomfelhő az elmúlt egy hétben megjárta Észak-Amerikát, de csak a normál háttérsugárzáson belüli értékeket mértek. Mindazonáltal az USA megtiltotta a Japán érintett területeiről származó élelmiszerek behozatalát, és hasonló intézkedést terveznek több távol-keleti országban is. Az USA-ban és Európa szélén most jelentkező szennyeződésben elsősorban radioaktív jód izotópokat észleltek, amiknek legfeljebb hosszú távon van kimutatható hatása – persze nem ekkora mennyiségben.

– Reykjavik az első európai város, ahol kimutathatóak a Japánból érkező radioaktív részecskék – mondta a Daily Mailnek a bécsi megfigyelő központ egyik munkatársa. – Angliába csak a hét végén várható a megjelenésük, de ezek mennyisége is csak milliomod része annak, ami veszélyes lehet.

Míg Európa a radioaktív mérőműszerek kijelzőit figyeli, Japán a katasztrófában elhunytak tömeges temetése, és az eltűntek folyamatos keresése mellett már az újjáépítéssel kalkulál. A szakértők szerint legalább öt évre van szüksége a napkeleti országnak, hogy helyreállítsa a 8,9 es erősségű rengés, és a több, tízméteres hullámmal támadó szökőár okozta károkat.

A legújabb becslések szerint a teljes talpraálláshoz legkevesebb 309 milliárd dollár kell majd, aminek előteremtésére a tragédiában megrendült gazdaságnak csak kevés esélye van.

Forrás: Mediatica.ro

_________________Hirdetés_________________________

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, földrengés, hír, katasztrófa, környezeti katasztrófa, nukleáris katasztrófa, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s