A sugárszennyezés belepi Japánt

Evakuálták a Fukushima Dajcsi atomerőműnél dolgozó munkásokat, miután a megrongálódott reaktorok egyikéből fekete füst gomolygott felfelé. A munkások már közel álltak a hűtőrendszer újbóli működésbe léptetéséhez. Szerda reggel újabb, 6.0 magnitúdójú utórengés rázta meg Japán északkeleti részét, köztük a nukleáris létesítménynek otthont adó Fukushima prefektúrát. A japán bankok közben egy 1000 milliárdos gyorssegély folyósításáról tárgyalnak az erőművet működtető Tokyo Electric Power nevű céggel. A fukushimai prefektúrából ezalatt megtiltották a friss gyümölcs, a zöldség és a tej szállítását Japán egyéb részeire.

Rosszkor jött az evakuálás

A helyszínen dolgozó személyzet folyamatos váltásokban, megállás nélkül dolgozott azért, hogy sikerüljön újra áram alá helyezni a berendezéseket és visszaállítani a hűtést a túlhevült fütőelemeknél. Az erőművet működtető cég közleménye szerint egyelőre nem világos, mi okozza a hosszú fekete oszlopokban felszálló füstöt. A munkálatok leállása pont rosszkor jött, hiszen már látszott némi remény a hűtés újraindítására.

Forrás: FN

Fertőzött az ivóvíz Tokióban, fekete füst szállt fel a fukusimai erőműből

Fertőzött az ivóvíz Tokióban, és sugárszennyezett brokkolit, spenótot, karfiolt és más zöldségeket találtak a földrengés sújtotta Fukusima és Ibaraki prefektúrában, a fukusimai erőműből pedig fekete füst szállt fel. Japánban már eléri a 9400-at a földrengés áldozatainak száma.

A tokiói hatóságok szerdán felszólították a főváros lakóit, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz használatától, mert sugárzó jódizotópot találtak benne. A hatóságok szerint a csecsemők nem ihatnak belőle, de a felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.

Közben fekete füst szállt fel a fukusimai Dajicsi-1. erőmű hármas blokkjából – jelentette be a létesítmény tulajdonosa, a tokiói villamosművek. A füst okát egyelőre nem tudják, az épületet kiürítették. A Fukusimában lévő, és a március 11-ei földrengés által megrongált erőművek hűtőrendszere leállt, és félő, hogy emiatt komoly radioaktív szennyezés kerül ki belőlük.

A  japán miniszterelnök szerdán sugárszennyeződés miatt betiltatta a Fukusima és Ibaraki prefektúrából érkező nyers tej és zöld növények árusítását. Naoto Kan kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy ne fogyasszon olyan zöldséget, amelyekről kiderült a sugárszennyezettség. Fukusima földrengés és szökőár sújtotta egyes számú atomerőműve a Csendes-óceán partján, Tokiótól 250 kilométerre északkeletre fekszik.

_________A hirdetés után folytatódik!________________________

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már tizenegy zöldségféléről mutatták ki, hogy az egészségügyi határértéknél jóval magasabb bennük a radioaktív részecskék aránya. Sugárszennyezett spenótot, brokkolit, karfiolt, petrezselymet és más speciális fűszernövényeket találtak a súlyos üzemi balesetet szenvedett atomerőmű környékén, Ibaraki prefektúrában pedig a nyers tej bizonyult ártalmasnak. Sugárszennyezést csak a szabad ég alatt termesztett növényekben mutattak ki. Az Egyesült Államok kedden megtiltotta bizonyos japán élelmiszerek – tej és tejtermékek, friss zöldség és gyümölcs – importját az atomerőmű körüli négy prefektúrából. Franciaország pedig arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését.

Forrás: Origó

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, baleset, földrengés, hír, katasztrófa, környezeti katasztrófa, nukleáris katasztrófa, Politika, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s