Érdekes idők 1. Hírek 2011. március 18.

-Élj érdekes időket! – mondták a régi kínaiak annak, akinek nagyon rosszat akartak kívánni. Érdekes időket élünk – íme néhány meghatározó mai hír:

Az ENSZ BT határozata: – bármikor elkezdődhet Líbia bombázása

Moammer Kadhafi líbiai vezető erőinek haladéktalanul abba kell hagyniuk Bengázi támadását és ki kell vonulniuk másik három városból – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta a republikánusok és a demokraták kongresszusi vezetőit.

Az elnök követelte, hogy a Kadhafi-rezsim állítsa helyre a támadott települések víz- és áramellátását, s tegye lehetővé a humanitárius segély eljuttatását a lakossághoz. “Ezek a feltételek nem képezik vita tárgyát” – jelentette ki Barack Obama, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben a líbiai vezetés nem teljesíti a követeléseket, Washington és szövetségesei érvényt szereznek a BT csütörtöki, a katonai erő alkalmazására is feljogosító határozatának.

Forrás: FN


Jemenben több mint 30 tüntetőt öltek meg

Legkevesebb harminc ember életét vesztette és több tucatnyian megsebesültek azt követően, hogy a jemeni fővárosban, Szanaában pénteken a biztonsági erők az elnök lemondását követelő tömegbe lőttek. A karhatalmi erők a pénteki ima után nyitottak tüzet, de szemtanúk szerint rajtuk kívül a rendszerhez hű fegyveresek is lőttek a tüntetőkre a menet útját szegélyező házak tetejéről. A halottak száma valószínűleg még emelkedni fog, mert többen válságos állapotban vannak.

Forrás: Blikk


Megemelték a japán erőműbaleset súlyossági szintjét

Négyesről ötösre emelte a Fukusima–1 atomerőműben történt baleset súlyosságának szintjét pénteken, a japán miniszterelnök pedig nemzeti egységkormány felállítására tett javaslatot.Négyesről ötösre emelte a Fukusima–1 atomerőműben történt baleset súlyosságának szintjét pénteken, a japán miniszterelnök pedig nemzeti egységkormány felállítására tett javaslatot.

Forrás:MNO

(A négyes erősség csak a közvetlen környezetbe sugárzást kibocsátó reaktorra vonatkozik, az ötös már szélesebb körben terjedő radioaktivitást jelent. Rengetegen menekülnek az erőművek közeléből, és nagyon sok jódtabletta fogy Japánban.)


Radioaktív felhő Amerika felett

Elérte az Egyesült Államok területét az a radioaktív felhő, ami a múlt hét pénteki cunamiban megsérült fukusimai reaktorból szivárgott ki.

A sugárzó anyag a számítások szerint megkerüli a földet, Amerika után, az Atlanti-óceánon át Európába is eljut, de addigra annyira felhígul, hogy károsító hatásától nem kell tartanunk. Sokkal nagyobb a baj Japánban, ahol a természeti csapás óta nem csak atom, de humanitárius katasztrófa is fenyeget.

A szivárgó Dai Icsi erőmű túlhevült fűtőrúdjait több száz tonnányi tengervízzel próbálják lehűteni, eddig nem túl sok sikerrel. A reaktorok közvetlen közelében a szerdán mért 752 milliSievertes (a rádióaktív sugárzás mértékegysége) sugárzási szint lassan 338 miliSievertre esett, ám még ez a dózis is halálos következményekkel járhat a mentésen dolgozó munkásoknak. Ők gyakorlatilag aláírták a halálos ítéletüket, a testüket folyamatosan érő sugárzás olyan erős, mintha tíz percenként készítenének róluk egy röntgen felvételt. A sugárzás a reaktor 30 kilométeres körzetében jócskán meghaladja az egészségügyi határértéket, de a szakemberek szerint Európában nem kell kimutatható hatástól tartanunk.

– A japán fukusimai atomerőmű balesete miatt megnövekedett radioaktív sugárzásnak nem lesz hatása Európa lakosságára – mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OHA) főigazgatója a témában tartott sajtótájékoztatón. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy hetek múlva majd rendkívül finom radioaktivitást lehet mérni Európában is, ahol megjelenhetnek radioaktív anyagok, de kizárt, hogy a kontinens lakosságára ennek hatása lenne.

Nem ilyen nyugodtak azonban Észak-Amerikában, ahova tegnap érkezett meg a radioaktív felhő. Felröppent ugyanis a hír, hogy két helyen, a dallasi és a Chicago-i reptéren is találtak olyan, Japánból érkező utasokat, akiknek vizsgálatakor kimutatható volt a megnövekedett sugárzási szint. Ezt később hivatalosan cáfolták, ám a közvélemény nem nyugodott meg, sokan attól tartanak, hogy ha a felhő nem is, a Japánból százával hazamenekülő amerikai honfitársaik sokakat „megfertőzhetnek”. A radioaktív részecskék szervezetbe jutása csak extrém magas dózis esetén halálos, de már közepes sugárfertőzöttség is megnöveli a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: Mediatica.ro

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, baleset, erőszakos cselekmény, földrengés, hír, jegyzet, környezeti katasztrófa, nukleáris katasztrófa, Politika, tömegbaleset, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s