Japán horror-sorozat: jó minél távolabbról nézni

Japánban folytatódik a 9-es erősségű földrengéssel elindult dráma. Ma eddig 3 darab, egyenként 6,2 erősségű földrengés rázta meg a szigetországot. A fukusimai atomerőműben újra tűz ütött ki, és most már olyan videofelvételek is bejárták a világ médiáit, amelyeken látszik, hogy a szétszakadt tartályban szabadon állnak a sérült fűtőelemek. Egy részük már meg is olvadt. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan radioaktív szennyezés szabadul ki belőlük a környezetbe. A 3-as reaktort a levegőből, katonai helikopterrel szállított vízzel hűtik. Ahogy azt már tegnapelőtt sejteni lehetett, mind a négy atomerőmű, amely a földrengés sújtotta térségben helyezkedik el, megsérült. Valószínűleg hiába birkóznak a terjedő folyamatokkal, csak idő kérdése, hogy valamelyik reaktor a csernobilihez hasonló jelenséget produkáljon. Ez különösen azért veszélyes, mert Tokió közel van, és a szél sokszor fúj az erőművektől a város felé. Kína elméletileg nincs veszélben, de a kínaiak valamit tudnak: kedden elkezdték összes Japánban tartózkodó állampolgáruk hazaszállítását. Amerikai szakértők szerint az erőművi krízist a hivatalos hetes skálán hatos erősségűnek minősítették.

A fűtőelemek jelentős része károsodott Japánban az atomerőmű két reaktorában – közölte az üzemeltető, a tokiói elektromos művek. Az egyes blokkban az üzemanyag-kazetták 70 százaléka, a kettes reaktorban egyharmaduk sérülhetett a túlhevülés következtében. A sérülés jellegéről nem lehet tudni biztosat – közölte az atomenergia-felhasználás biztonságát felügyelő hatóság. A fűtőelemek részben megolvadhattak, de ki is lyukadhattak – fűzte hozzá Ohgoda Minoru szóvivő.

A tengerparti komplexumban a pénteki szökőár következtében megszűnt az áramellátás, ezért leállt a hűtési rendszer. Tartani lehet tőle, hogy emiatt magolvadás következett be, vagyis cseppfolyóssá váltak a fűtőrudak. Ez esetben urán és az egészségre súlyosan káros más hasadóanyagok kerülhettek a környezetbe.

Az elmúlt napokban a Fukusima-1 erőmű három reaktorában is robbanás történt. Kedden és szerdán tűz ütött ki a négyes reaktorban, ezeket hírek szerint sikerült eloltani, de kedden radioaktív anyag került a szabadba, és az erőmű környékén, illetve onnan délre átmenetileg jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás szintje.

Forrás: HVG

Eközben a szökőár és az atomerőművek térségéből kitelepített embereket befogadó körzetekben humanitárius válság alakult ki. Nincs élelmiszer, akadozik a vízellátás, gyógyszerhiány is kezd kialakulni. A hatóságok kedden leállították a világból érkező segítség fogadását, azzal az indokkal, hogy nem tudják a megfelelő körzetekbe szállítani. Hadihajók szállítják az amerikai élelmiszersegélyt az USA japánban lévő támaszpontjára, ahonnét az amerikaiak viszik a kitelepítettekhez. Van, ahonnét még mindig lehetetlen rádiótelefonon beszélni, ezeken a helyeken ideiglenesen kiépített telefonvonalakon lehet érintkezésbe lépni az ország többi részével.

Újabb információkkal hamarosan jelentkezem (Tizenegyes)

________________Reklám______________________________


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, földrengés, hír, katasztrófa, kép, környezeti katasztrófa, nukleáris katasztrófa, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s