Japán nem működik – atompánik a földrengés és tsunami után

Tokióból menekülnek a külföldiek. A követségek azt tanácsolják az ott rekedt több ezer turistának: ha nincs érvényes repülőjegyük, igyekezzenek dél felé elhagyni a fővárost, ahol szinte egyáltalán nincs áramszolgáltatás, a radioaktív sugárzás a kritikus érték felé közeledik, és a város sokemeletes lakóházai egyre kevésbé lakhatók.

Az egymást követő reaktor-robbanások után már a két, kétségbeejtő állapotban lévő atomerőmű 30 kilométeres körzetében hirdettek rendkívüli állapotot. Az újságok nagyon kevés információt közölnek a lakossággal a földrengés és a szökőár következményeiről, valamint meglehetős idóbeli távolságból követik a nukleáris történéseket (mint annak idején Csernobilt a szovjet hírközlés). Pillanatnyilag úgy tűnik, kevesebb mint 50 százalék esély van arra, hogy a három kritikus állapotba került reaktormag közül legalább egy (de akár mindegyik) leolvadhat, ami szinte az egész szigetországra, de főleg Tokióra nézve katasztrofálisabb lehet, mint maga a természeti csapás, amely valószínűleg 10-20 ezer közötti halálos áldozatot követelt. (A szerkesztő)

Bár tízezrek után kutatnak és már a hivatalos adatok szerint is csaknem 2000 halottja van a földrengésnek és a cunaminak, a fukusimai atomerőműben történt robbanások minden mást elhomályosítottak. Pedig a katasztrófa sújtotta területen élelmiszer- és gyógyszerhiány van, de a túlélők rendezett sorokban várakoznak, hétfőn pedig öltönyben-nyakkendőben indultak munkába.

A japán földrengés és cunami következményeiről szóló híreket hétfőn a Fukusima Dai Icsi erőműben történtek uralták. Miután az előző napokban az 1-es és a 3-as reaktorban is robbanás történt, japán idő szerint kedd hajnali 6:10-kor – magyar idő szerint hétfő éjszaka 22:10-kor – a 2-es reaktorblokkban is robbanás történt. A japán nukleáris biztonsági ügynökség szerint hidrogénrobbanás történt, de a félhivatalos hírtelevízió, az NHK korábban arról számolt be, hogy a reaktortartály is megsérülhetett, emiatt pedig radioaktív gázok is kiszabadulhattak.

Egyelőre kevés részlet ismert, de a japán kormány szerint nem növekedett jelentősen a háttérsugárzás a térségben, azaz, ha ki is szabadultak radioaktív – cézium és jódizotópokat tartalmazó – gázok, azok valószínűleg a reaktorblokk külső védőépületén belül maradhattak.

Forrás: Index

Pánik tört ki Tokióban

A természetesnél nagyobb radioaktív sugárzásról szóló hírek pánikot keltettek a japán fővárosban. Folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása az üzletekben és a gazdasági válság kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt a tokiói tőzsde.

A japán tőzsde a többi régiós indexet is magával rántotta, a hongkongi Hang Seng több mint 3 százalékkal esett. Az európai és amerikai határidős indexek is jelentősen estek a tokiói záráskor.

Elemzők rámutattak: elsősorban a bankok számára járhat katasztrofális következményekkel, ha tovább zuhan a részvények árfolyama, mert komolyan meggyengülhet tőkeerejük, és ez még inkább megnehezítheti a gazdaság felépülését Japán történetének legnagyobb földrengését követően.

A piacok megnyugtatására a japán központi bank kedden két részletben összesen 98 milliárd dollár értékű jent dobott piacra az előző napi, rekordot jelentő 184 milliárd dolláros intervenció után. E lépéssel sikerült stabilizálnia a japán valuta árfolyamát.

Forrás: FN

A mért sugárzás töredéke rákot okoz

A japán kormány tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, hogy kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály – a tüzet azóta eloltották -, valamint hogy radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 milliszivert sugárzást mérnek, márpedig évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

Forrás: HVG

Az ugyanannyi energiát termelő szél- vagy naperőművek létrehozása kevesebbe került volna, mint ennek a jelenleg több tízmillió ember egészségét, esetleg életét fenyegető három atomerőműnek. De az atomlobbi erős, politikusaink viszont nem elég okosak ahhoz, hogy meglássák a pénz mögött a pusztulást hozó erőket. Ha más nem, hát ez ráirányíthatja a világ figyelmét a nukleáris programok veszélyeire. (A szerkesztő)

 

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: atompánik, földrengés, hír, jegyzet, katasztrófa, kép, nukleáris katasztrófa, természeti jelenség, tudomány
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s