Nagyon erős földrengés és tsunami Japánban

A 8,8 erősségű földrengés epicentruma Tokiótól 373 kilométerre, az óceánban volt, és óriási szökőárt indított, amely 800 kilométeres sebességgel söpört végig több ország, elsősorban Japán és Oroszország partjain. A rengés és a tsunami súlyos károkat okozott, ezek mértékéről hamarosan tájékoztatjuk olvasóinkat itt.

Videó: szökőár, földrengés

A CNN videóbeszámolója itt látható: http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/11/japan.quake/index.html?eref=mrss_igoogle_cnn

Negyed tízkor lezárták az összes japán kikötőt. Kilenc 25-kor megkezdték Oroszország parti településeinek evakuálását. A Fülöp-szigeteken és Hawaii tengerparti településein is elkezdődött a kiürítés. Japánban több mint 50 komoly tűzesetről számoltak be, egy olajfinomító is lángokban áll. A víz tömegével ragadja magával a házakat és autókat. A japán miniszterelnök az ország legkatasztrofálisabb földrengésének nevezte a mostanit.

Tudósítás, FN

Az NHK állami tévé szerint a katasztrófának “sok sérültje van”. A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Az országban leállították a sebesvonatok közlekedését. Tokióban az emberek kimenekültek az épületekből, egy nagyobb tűz keletkezett, a tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A hatóságok a cunami mértékét hat méteresről tíz méteresre módosították. Cunamiriadót rendeltek el Japán mellett többek között Oroszországban is – jelentette a CNN. A cunami óránként 800 kilométeres sebességgel halad, a tévéfelvételek tanúsága szerint az első hullámok elérték a partot, autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

Folytatás itt, videókkal: https://vilag.wordpress.com/2011/03/12/foldrenges-tsunami-ezernel-tobb-aldozat-ezerszeres-sugarzas-az-atomeromunel/

____________Reklám______________________________________

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: földrengés, hír, katasztrófa, környezeti katasztrófa, természeti jelenség, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s