Baj van az iráni atomerőművel

Ali Asgar Szoltanije, Iránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált nagykövete szombaton közölte: “technikai” problémák miatt Iránnak ki kell vennie a fűtőelemeket a busehri atomerőműből, hogy vizsgálatoknak és technikai műveleteknek vesse alá azokat. Az iráni illetékes nem tért ki a zavar okaira, s arra sem, hogy meddig áll fenn ez a helyzet.

A Roszatom közleménye szerint a fűtőelemek eltávolítása “elővigyázatossági intézkedés, amely azért vált szükségessé, mert a hűtőrendszer egyik szivattyújában fémrészecskéket találtak, s félő, hogy ezek bejutnak a reaktorba.” A fémrészek a szerelés során elkövetett hibák miatt kerülhettek a berendezésbe.

A busehri atomerőművet, amely Teherántól mintegy 1200 kilométerre délre, a Perzsa-öböl mellett található, 2010 augusztusában nagy hírverés mellett avatták fel, majd novemberben indították be. Áprilisban (az eredeti tervekhez képest négy hónap késéssel) kapcsolták volna az elektromos hálózatra. További két blokk építését is tervbe vették.

Az első reaktorblokk a nyugati és az orosz technika keveréke. A Siemens német vállalat mérnökei a sah megbízásából 1974-ben kezdték meg az atomerőmű építését. 1995-ben Irán az orosz Atomsztrojexport vállalatot bízta meg a létesítmény befejezésével, egymilliárd dollár értékben.

Forrás: Info Rádió


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, Uncategorized
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s