“Sürgős változást” – Egyiptom után Marokkó?

“Sürgős demokratikus változást”, a “tekintélyuralomnak véget vető mechanizmus megteremtését”, és “a hatalmi ágak valódi szétválasztását” akarja Marokkóban az észak-afrikai arab ország egyik legjelentősebb iszlamista szervezete, amelyet a hatóságok betiltottak, de megtűrnek.
Az Igazságosság és Jótékonykodás nevű szervezet a honlapjára hétfő este feltett közleményében üdvözli a tunéziai és az egyiptomi tüntetéseket, és követeli a marokkói alkotmány hatályon kívül helyezését.”A hatóságok szerint az Igazságosság és Jótékonykodásnak 30-40 ezer tagja van, de a szervezet vezetői úgy becsülik, hogy csaknem 200 ezer. Fő ereje azonban szervezettsége és mozgósíthatósága” – mondta a francia hírügynökségnek nyilatkozva Mohamed Darif politológus, a marokkói iszlamizmus szakértője.

“Marokkóiak milliói szenvednek a szegénység és a nélkülözés miatt. Igazságtalan, hogy az ország javait egy kisebbség sajátítja ki magának. Követeljük a hatóságoktól, hogy vessenek véget a “benalizációnak” (ez a hazájából elmenekült Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnökre utal), amelyet a marokkóiak is ismernek, és szerezzenek hitelt az alkotmányos intézményeknek” – olvasható a magát békés iszlamistaként meghatározó szervezet honlapján. Vezetője a 83 éves Abdesszalám Jaszin sejk, nyugalmazott oktatási felügyelő, akire hatással van a szúfizmus.

Halid Naciri távközlési és tájékoztatási miniszter egy múlt heti rabati sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Marokkó “már régen elkezdte a demokratikus átalakulás visszafordíthatatlan folyamatát és a szabadságjogok kiteljesítését”. “Az állampolgárok szólásszabadságot élveznek mindaddig, amíg tiszteletben tartják az ország alapvető érdekeit” – mondta a miniszter. Ennek előzménye, hogy felhívás jelent meg az interneten egy február 20-án tartandó békés tüntetésre, amelyen a demonstrálók politikai reformokat követelnének.

Marokkónak vigyáznia kell arra, hogy a gazdasági fejlődés előnyeit az ország minden lakosa élvezhesse – jelentette ki hétfőn rabati látogatásán Stefan Füle, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa, felhívva a figyelmet a tunéziai és egyiptomi eseményekből levonható tanulságokra. Kifejezte abbéli reményét, hogy Marokkó folytatja elkezdett reformjait. A sajtóértekezleten, amelyet közösen tartott Taib Fásszi-Fihri marokkói külügyminiszterrel “a szegénység felszámolását, a társadalmi fejlődést, a demokratikus reformokat, a szólásszabadságot és az igazságügyi reformot emelte ki. “Soha nem szabad lebecsülni a fiatalok jogos vágyát arra, hogy munkához jussanak, és hogy szabadon elmondhassák véleményüket” – mondta Füle.

Fásszi-Fihri külügyminiszter erre így reagált: “Mi nem vártunk az EU tanácsára, és már jóval korábban elindultunk azon az úton, amely a többpártrendszerhez, a szabad szakszervezetek létezéséhez és a szabadságjogok érvényesüléséhez vezet.”

Mint azt tudhatjuk, a marokkói elit folyamatos hazugságaival nemcsak a saját népe, de az EU közel fekvő országai, főleg Spanyolország előtt is lejáratta magát. A közelmúltban “megvásároltak” néhány európai képviselőt, akik szépeket nyilatkoztak az országról, de semmi sem fedi el a tényt: Marokkó is megérett a változásra. (A szerkesztő)

Forrás: Info Rádió
________________Hirdetés____________________________

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, jegyzet, Politika, Uncategorized
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s