Marokkói terror Nyugat-Szaharában

A spanyolországi sajtó a volt spanyol gyarmaton, az egykori Spanyol Szahara székhelyén, El Aaiúnban uralkodó állapotokról írt. Nyugat-Szahara fölött ma már a marokkói kormány rendelkezik, amely hétfőn erővel felszámolta a rossz életkörülményeik miatt tiltakozó mintegy húszezer nyugat-szaharai sátortáborát. Ennek során az őket képviselő Polisario szerint már sok tiltakozó vesztette életét, sőt a marokkói hatóságok egyre több nyugat-szaharait vesznek őrizetbe és hurcolnak el. A spanyol kormány egyelőre megismételte több évtizedes álláspontját, és hangoztatta, hogy nem ismeri el Marokkó fennhatóságát a valamikori spanyol gyarmat egésze fölött. A Polisario és a marokkói fél a tábor felszámolásának napján tárgyalt volna a helyzet rendezéséről, de történtek miatt elmaradt a hivatalos találkozó. Helyette informális megbeszélést folytattak, és egy decemberi megbeszélésben állapodtak meg.

A történet előzménye 1975. november 7-ére nyúlik vissza, amikor Marokkó akkori uralkodója, II. Hasszán (1961–1999) kihasználta Francisco Franco tábornok haldoklását, és kész tények elé állítva Franco utódját, elfoglalta Spanyol Szaharát. Ez volt az úgynevezett Zöld Menetelés. Ezután a helyi lakosság, a nyugat-szaharaiak önhatalmúlag kikiáltották a Nyugat-Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot (RASD), de évtizedes háborúba torkollt a konfliktus, és azóta időről időre az ENSZ megújítja a békefenntartók, a MINURSO mandátumát.

Forrás: MNO

______________Hirdetés_______________________


tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: erőszakos cselekmény, hír, Politika, terrortámadás, Uncategorized
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás