Okozhat-e olyan káoszt az Etna készülő kitörése, mint az Eyafjallajökull?

Két hónapon belül látványosan kitörhet a szicíliai Etna tűzhányó – mondta az InfoRádiónak Harangi Szabolcs vulkanológus. Az ELTE tanszékvezetője arról is beszélt, hogy szerinte nem válthatja ki a jelenlegi vulkán-aktivitást figyelő technikákat az extrém hőmérsékletnek is ellenálló műszer, amelyet a Newcastle Egyetemen dolgoztak ki.

Az Etna néhány héten belül egy nagyobb kitörési ciklusra készül. Habár a szicíliai tűzhányó most még nem mutat működési jeleket, az már látható, hogy a magma elkezdett fölfelé haladni – mondta el Harangi Szabolcs.

Látványos lávaszökőkút lehetséges

A szakértő szerint az eddigi megfigyelések alapján nem valószínű, hogy az Etna kitörése hasonló káoszt idéz elő, mint az izlandi Eyjafjallajökull egész Európát elborító füstje. Ez inkább látványos, lesz, lávaszökőkúttal a csúcs térségében – fűzte hozzá.

A szicíliai tűzhányó esetében inkább az jelenthet gondot, ha a magma oldalt tör fel, és elindít egy múltbélihez hasonló, hosszabb folyamatot, veszélyeztetve ezzel a környezetet – vélekedett a vulkanológus.

Ellenálló, de fölösleges

Az ELTE tanszékvezetője szólt arról az extrém hőmérsékletnek is ellenálló, légkör-elemző műszerről is, amelyet a Newcastle Egyetemen dolgoztak ki a vulkáni aktivitás megfigyelésére.

Habár a szilícium karbidból készült érzékelő 2300 Celsius fokig bírja a forróságot, a szakértő szerint az a szerkezet, amit a vulkáni kráterbe szándékoznak leereszteni csupán 900 Celsius fokot bír ki. Ez pedig kevésnek tűnik az adatgyűjtéshez az ezer fokosnál is forróbb magmából.

A szakember hangsúlyozta, hogy azok az igazán veszélyes vulkánok, amelyek zártak, nincs nyílt kéményük, hanem olyanok, mint egy kukta, mert ezeken belül nő a nyomás.

Harangi Szabolcs kételkedik abban, hogy az ilyen tűzhányók belsejébe bármiféle érzékelőt el lehetne juttatni, mert erre egyszerűen nincs hely. Ezekből a vulkánokból viszont különböző gázok távoznak, amelyek összetétele a felszínről is mérhető – tette hozzá.

Szintén igen pontosan megfigyelhető kívülről – radar, vagy GPS segítségével -, hogy miként növekszik a belső nyomás, mert ilyenkor a vulkán felszíne megemelkedik. A szakemberek könnyedén tudnak olvasni ezekből a jelekből is, tehát nem valószínű, hogy bármilyen műszer kiválthatná az eddig használt módszereket – vélekedett a vulkanológus.

Forrás: Info Rádió


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s