Radicová az új szlovák miniszterelnök

Ivan Gasparovic államfő csütörtökön este nevezte ki Radicovát kormányfőnek, miután elfogadta Robert Fico miniszterelnök és kormánya lemondását. Radicová letette az alkotmány által előírt esküt. Az új koalíciós kormány tagjait pénteken nevezi ki az államfő. Az államfő köszönetet mondott a távozó kabinetnek négy év munkájáért. Külön méltatta, hogy a kormányfő “mindig védte a nemzetállami érdekeket” és mindent megtett annak érdekében, hogy életben tartsa a szociális állam elveit. “Mondjon bárki bármit, ez volt az újkori szlovák történelem legstabilabb kormánya” – jelentette ki Fico.

A hatályos törvények szerint a szlovák kormánynak a parlamenti választások nyomán létrejött új törvényhozói testület hivatalos megalakulása után kell benyújtania lemondását az államfőnek. Amennyiben már felállt az új kormány, az elnök haladéktalanul kinevezi az új kormányfőt és a minisztereket. Ha még nincs új kormány, akkor a régi kabinet ügyvezetőként marad hivatalban. A parlamenti választásokat a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte majdnem 35 százalékkal, de miután nem talált parlamenti többséget biztosító koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

Az Iveta Radicová vezette új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió(SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd párt alkotja. A koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben. Az új kormánynak összesen 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt. Az SDKU a kormányfői bársonyszéken kívül négy tárcát kap; szintén négy tárcát kap az SaS, s Richard Sulíkot, a párt elnökét csütörtökön házelnökké is megválasztották; a két kisebbik koalíciós tag  – a KDH és a Híd – egyaránt három-három tárca birtokosa.

Radicová, az új szlovák kormányfő nem újonc a politikában. Az 1989-es “bársonyos forradalom” idején tűnt fel, amikor a Nyilvánosság az erőszak ellen mozgalom szóvivője volt. Mai pártjába, az SDKU-ba csak 2006-ban lépett be, azt követően, hogy 2005 októberében elfogadta Mikulás Dzurinda miniszterelnök felkérését a munkaügyi, népjóléti és családügyi tárca vezetésére. Minisztersége alig egy évig tartott. 2009 tavaszán az akkori szlovák ellenzék – amelynek a Magyar Koalíció Pártja is tagja volt – közös elnökjelöltje lett. Radicová majdnem egymillió szavazatot kapott, de a döntő második fordulóban alulmaradt Gasparoviccsal szemben. Radicová 1956-ban Pozsonyban született. Özvegy, férje Stano Radic ismert humorista néhány éve autóbalesetben halt meg. Házasságukból egy Eva nevű lánygyermek született.

Forrás: HVG


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, kép, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s