Napfogyatkozás a Húsvét-szigeten – a helyiek tiltakoznak a turistaözön ellen

Megkétszereződik a Húsvét-sziget lakossága ezen a hétvégén: mintegy négyezer turista érezik a 160 négyzetkilométeres területre, hogy megcsodálja a teljes napfogyatkozást.

Négy, összesen 1032 utast szállító repülőgépet várnak csak vasárnapra Mataveri légikikötőjébe, holott általában naponta egy repülő száll le itt. Emellett a héten tizenkét hajó is szállítja a turistákat a dél-csendes-óceáni szigetre.

A napfogyatkozás Francia-Polinéziában kezdődik greenwichi idő szerint vasárnap 18.37-kor. Ezután a Húsvét-sziget borul sötétségbe, majd a kontinentális Chile és Argentína egy része.

A Chiléhez tartozó kis terület hatósága fokozott biztonsági jelenléttel, a szállások előkészítésével várja az odalátogatókat, és kéri őket, hogy tartsák tiszteletben a helyet és ügyeljenek a környezetre.

A turisták tömege ugyanakkor félelmet is kelt a polinézekben, akik közül többen tavaly augusztusban a repülőtérre vonultak, és arra kérték a kormányt, hogy korlátozza az odalátogatók maximális tartózkodási idejét, és szigorítsa a bevándorlásra vonatkozó szabályokat. Követelésük érvényesítéséért törvénytervezetet is terjesztettek a parlament elé. Évente mintegy ötvenezer turista kíváncsi az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított sziget természeti kincseire és a kőszobrokra.

Forrás: Híradó.hu


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, természeti jelenség, tudomány, Uncategorized
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s