Lopják az olasz műemlékeket

Ki ne akarna szuvenírt az olaszországi műemlékekről? Csakhogy a turisták egy része nem elégszik meg a csodálatos létesítmények – egyebek között a Colosseum – apró másával, az eredetiekből tör le darabot.

Az olasz műemlékvédelmisek művészeti vandáloknak nevezik őket: azokról a turistákról van szó – olaszokról és külföldiekről egyaránt -, akiket annyira megragad az itáliai városokban látott műemlékek szépsége, hogy nem bírnak tőlük megválni. Ezért emlékbe hazavisznek belőlük egy darabot. A római Colosseumnál árult műanyag másolat helyett az eredetiből törnek le köveket, kisebb-nagyobb részeket.

Rómában a legnagyobb veszély éppen a Colosseumot fenyegeti: hiába a kivilágítás és az éjszakai őrök, sötétedés után turistaraj veszi körbe az amfiteátrumot. A külső falakról törnek le darabokat szuvenírbe. Ugyanezt teszik a Gianicolo-dombon, a Garibaldi-szoborparkban, ahol egymás után tűnnek el a márványorrok, -ujjak és -lábak a szabadságharcos olaszok alakjairól. A szicíliai Palermo feletti Monreale székesegyházában a mozaikpadló kockáit szedik fel emlékbe, pedig az érsekség külön útvonalon vezeti a turistákat a dómban, és a rendre videokamerákkal is felügyel. A szabad ég alatti múzeumnak számító genovai műemlék temetőben, Staglienóban a sírok díszítéseinek veszik nyoma. Keresettnek a kripták lámpái számítanak. A pugliai Traniban a katedrális bejáratát őrző két kőoroszlán fejét vitték el.

“Az UNESCO által védett világörökség darabjairól van szó. Ha nincs más megoldás, az ENSZ kéksisakosai védjék műemlékeinket!” – hangoztatta Firenze műemlékvédelmi biztosa, Giuliano Da Empoli.

Az az olasz tolvajturista, aki idén májusban eltulajdonította a velenceiek szerencseszobrát, a vasorrú Sior Riobát, megbánta tettét. A felháborodott közvélemény haragjától tartva visszaszolgáltatta az értékes szuvenírt. Lelkiismeret-furdalást érzett az az amerikai turista is, aki még 1974-ben tört le egy darabot a Colosseumból: tavaly visszaküldte Rómába bocsánatot kérve a várostól.

Forrás: Mediatica.ro

Neobarokk szekrények eladók

Neobarokk szekrények eladók

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, jegyzet, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s