Megkerült a viharban eltűnt magányos hajóslány

Tegnap reggel még eltűnéséről szóltak a hírek, de szerencsére épségben megkerült a 16 éves kaliforniai Abby Sunderland, akinek az Indiai-óceánon kitört szörnyű viharban veszett nyoma. A fiatal lány éppen a Föld körüli vitorlásútján volt, amelynek öt hónapja vágott neki – sokak tiltakozásának ellenére.

Épségben és biztonságban van az Indiai-óceánon egyedül vitorlázó 16 éves Abby Sunderland, akivel csütörtökön szakadt meg a kapcsolat, majd hajója vészjeleket adott le. “A repülő pillanatokkal ezelőtt érkezett a helyszínre. A Wild Eyes egyenesen áll, de az árboca ledőlt. Az időjárási körülmények enyhülnek. Rádiókapcsolatba léptek Abbyvel, és ő közölte, hogy jól van!” – számoltak be a fejleményekről a szülők az MTI jelentése szerint.

Korábban hatalmas erőkkel indult meg a keresés a mindössze 16 éves Abby Sunderland után, aki csütörtökön eltűnt egy viharban az Indiai-óceánon. Legutóbbi ismert helyzete Afrika és Ausztrália között volt – a partoktól közel 3000 kilométer távolságra, a legközelebbi hajó pedig a vészjelzések időpontjában 2 napi útra volt. A hírt fivére közölte újságírókkal, aki továbbra is abban reménykedett, hogy a világrekordra készülő Abby túlélte a nehéz vihart és sikerül a nyomára bukkanni.

Abby Sunderland blogján egyébként még június 10-én kikerült egy bejegyzés, amelyben a világutazó családja éppen arra panaszkodik, hogy nagyon nehéz helyzetben van Abby a viharos vizeken, félelmetes élményekben van része és nem tudja, hogyan fogja átvészelni a következő napokat. A lány sokak szerint feleslegesen vállalt veszélyt, hiszen a rekordkísérlet célja a Föld megszakítás nélküli körbevitorlázása lett volna, de ez már áprilisban csődöt mondott, amikor a Wild Eyes meghibásodása miatt Abby kénytelen volt kényszerpihenőt tartani a fokvárosi kikötőben.

Jessica Watson a Pink Lady fedélzetén

Jessica Watson a Pink Lady fedélzetén

Jelenleg a 16 éves ausztrál Jessica Watson a világ legfiatalabb hajósa, aki körbe tudta hajózni a Földet, de a trend megállíthatatlannak tűnik. Korábban szintén nagy port vert föl a mindössze 14 éves Laura Dekker esete is, a holland kislányt ugyanis a bíróság tiltotta el a Föld körüli vitorlázástól – már tavaly ősz óta húzódik az ügy, és hatósági felügyelet alatt áll az eltökélten rekordokra törő Dekker. A magyarok közül is akadt olyan, aki valamiért a bolygó körbehajózását gondolta a legjobb vállalkozásnak, Méder Áron egy aprócska balatoni hajóval tett meg 55 ezer kilométert, sőt még könyvet is kiadott később hétköznapinak nem nevezhető kalandjairól.

Laura Dekker

Laura Dekker

A Föld körüli vitorlázás napjainkra olyan divat lett, amelyet nehéz megérteni. Lassan annyi a kalandra éhes nevező, hogy akár utazási irodák szervezett újtaiba is bekerülhetne a rekordkísérlet, mint szolgáltatás. Bár talán Abby Sunderland esete kicsit más megvilágításba helyezi ezt a trendet.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Forrás: travelline.hu


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, kép, Uncategorized
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s