Meleg égövi szúnyog fenyegeti Európát – pusztító járványok jöhetnek

A növekvő globális átlaghőmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északabbra vonulását – derül ki egy friss tanulmányból.

Európai kutatók beszámolója szerint összefüggés lehet az átlaghőmérséklet emelkedése és a dengue-láz, a sárgaláz, a malária és az emberi pestis európai megjelenése között. Az ENSZ klímaszakértői szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a szén-dioxid-kibocsátást annyira vissza lehetne szorítani, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.

“A klímaváltozás fertőző betegségekre gyakorolt alapvető hatása már most felismerhető és valószínű, hogy néhány éven belül új betegséghordozók, illetve kórokozók jelennek meg Európában” – olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) beszámolójában.

“Teljesen mindegy, hogy mivel magyarázzuk, a lényeg, hogy az utóbbi 20-30 évben Európában magasabb átlaghőmérsékleteket mértek” – mondta Volker ter Meulen az EASAC elnöke, hozzátéve, hogy a magasabb hőmérsékleten jobban és gyorsabban terjednek a vírusok, baktériumok.

Ezzel együtt Európában meg fog jelenni az a szúnyog, amely a sárgaláz, a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz vagy az agyvelőgyulladás terjedéséért felelős. Ez a rovar okolható például a chikungunya-láz (CHIKV) terjedéséért. A hányással, lázzal járó vírusfertőzés az ízületeket támadja meg, és Európában már több mint 200 embert betegített meg.

Forrás: Mediatica.ro

Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, klímaváltozás, tudomány, Uncategorized
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s