Izraeli terrorakció: megdöbbenés világszerte

Azonnali “hiteles és független” vizsgálatot követelt hétfőn az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet Izraeltől a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottillát ért izraeli támadással kapcsolatban. Szinte minden ország megdöbbent a történtek miatt, több helyen tüntettek Izrael ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült.

New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amit Törökország kezdeményezett a gázai övezetbe tartó segélyflottillát ért izraeli támadás ügyében. “A nemzetközi vizeken történtek erőteljes elítélését akarjuk, továbbá ennek nemzetközi kivizsgálását” – hangoztatta nyilatkozatában Jahía Mahmasszani, az Arab Liga állandó ENSZ megfigyelője az ülés előtt.

Egy névtelenségéhez ragaszkodó nyugati diplomata elmondta, hogy lehetséges, hogy a 15 tagú BT támogatni fogja Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felhívását az incidens nemzetközi kivizsgálására. “Nem világos, mi lesz az ülés eredménye. Természetesen vannak nézetellentétek, amikor az izraeli-palesztin viszony kerül terítékre” – nyilatkozta a diplomata.

Ríjad Manszúr, a palesztin állandó ENSZ megfigyelő Izrael elítélését várta a BT üléstől. “Izraelnek fel kell oldania a népünk elleni gázai zárlatot” – fűzte hozzá.

A jogvédők vizsgálatot követelnek

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet követelte a palesztin terület izraeli blokádjának feloldását. “Úgy tűnik, hogy az izraeli erők nyilvánvalóan túlzott mértékű erőt alkalmaztak” – olvasható a szervezet londoni székhelyén kiadott közleményben, amelyet Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője írt alá.

A szervezet első lépésként követeli Izraeltől, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bevetési parancsot, amelynek birtokában az izraeli kommandó megtámadta a flotillát. “A hajókon tartózkodó aktivisták egyértelműen közölték, hogy legfőbb céljuk tiltakozni a folyamatos izraeli blokád ellen, amely tulajdonképpen kollektív büntetés, emiatt sérti a nemzetközi jogot” – tette hozzá Smart.

Forrás: FN

Izrael sok keserves tapasztalaton van már túl, vezetői tudhatnák, hogy az ilyen akciók csak arra jók, hogy mártírokat “gyártsanak”, és ürügyet szolgáltassanak újabb terrorakciók kezdeményezésének – és még arra, hogy fokozzák a világszerte éledező antiszemitizmust. De ha netán a feszültség fenntartása és fokozása a céljuk – ezt most elérték. (A szerkesztő)


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: erőszakos cselekmény, hír, terrortámadás, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s