Gasparovic: Trianon Szlovákia számára történelmi jelentőségű

Szlovákia számára történelmi jelentőségű a trianoni békeszerződés – állítja Ivan Gasparovic szlovák államfő a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával hétfőn kiadott nyilatkozatában.

“Az első olyan dokumentumról van szó, amely összhangban a nemzetközi joggal kinyilvánította a szlovákok akaratát egy új közigazgatási egységben való életre, mely közigazgatási egység történelmileg, földrajzilag és jogilag is kivált a megszűnt Ausztria-Magyarországból” – olvasható a nyilatkozatban. Az államfő leszögezi: a trianoni szerződés “az önálló Szlovák Köztársaság és a stabil, békés Közép-Európa építésének egyik legjelentősebb történelmi pillére.”

Gasparovic: Mindenki szabad akaratából írta alá

A trianoni szerződés “érvényes nemzetközi dokumentum, amelyet minden részt vevő fél saját akaratából írt alá,…be kell tartani, céljait és következményeit nem szabad megkérdőjelezni ” – mutatott rá Gasparovic.  “A (trianoni szerződés) felülvizsgálatára irányuló felszólításokat, a Trianon-ellenes emlékművek állítását és a közép-európai határok új politikai eszközökkel történő átrajzolására ösztökélő felhívásokat az integrálódó 21. századi Európa körülményei között anakronisztikusnak, veszélyesnek és általánosan elfogadhatatlannak tartjuk” – szögezte le a szlovák köztársasági elnök. Gasparovic aláhúzta: mindez sérti a trianoni békeszerződést, és Szlovákia az ilyen tevékenységet “határozottan elutasítja”.

Trianoni határok

Trianoni határok

Mint tudjuk, Szlovákia volt az első és eddig egyetlen állam Közép-Európában, amely Csehszlovákiából történt kiválásával megsértette a trianoni szerződést. Most viszont tele szájjal óvja szomszédait attól, hogy még csak gondolni is merjenek arra, amit Szlovákia gondolkodás nélkül megtett az első adandó alkalommal. Érdemes elgondolkodnunk rajta. (A szerkesztő)

Forrás: HVG


Reklámok

tizenegyes névjegye

Painter, writer, journalist, Hungarian Director of the Sahara Foundation, Head of The Hungarian World School Association. Festő, író, újságíró, a Szahara Alapítvány magyarországi ügyvivője, a Magyar Világ Iskola Egyesület elnöke.
Kategória: hír, Uncategorized
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s